Wijnbar in Haarlem

Steeds meer mensen ontdekken een relatief nieuw begrip op culinair gebieden: de wijnbar. Wijnbars vind je door heel Haarlem heen en typerend voor een wijnbar is natuurlijk dat je er een wijntje kunt drinken, maar dat er tegenwoordig ook allerlei andere diensten worden aangeboden.

Een wijnbar heeft in de verre verte iets weg van een oer-Hollandse kroeg: je kunt er gezellig met elkaar een praatje maken aan een bar of plaatsnemen aan een tafeltje. Veel wijnbars in de het centrum van Haarlem hebben ook een terras en net als in een kroeg kun je bij vrijwel elke wijnbar wel een paar kleine hapjes bestellen.

De grotere wijnbars die met name aan het Spaarne zijn gevestigd, hebben zelfs een complete menukaart rondom de wijnen die zij aanbieden samengesteld. Een bezoek aan een wijnbar is een gezellige envrij unieke ervaring die iedereen zo nu en dan eens moet ondergaan en wie van plan is Haarlem te bezoeken kan bij een groot aantal moderne wijnbars terecht.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Kunstzinnig genieten van een wijntje

De meest bekende wijnbar van Haarlem bevindt zich naast het kunstmuseum en is gevestigd in een groot monumentaal pand. Het pand heeft aan de buitenkant haar originele gevel behouden, zodat het helemaal in stijl is met het naastgelegen museum. Wie er echter eenmaal binnenstapt, komt in een geheel andere omgeving terecht. Een zeer ruime zaal met overal stoelen, banken en zelfs een aantal sofa’s. Tussen de paden en de stoelen door zijn allerlei kunstobjecten uitgestald waarbij bij elk voorwerp een korte beschrijving staat vermeld. Je kunt dan genieten van een goed glas wijn en tijdens het drinken de kunst bekijken en de informatie lezen. Je krijgt natuurlijk een eigen tafeltje toegewezen, maar wordt daarbij stevig uitgenodigd een wandeling door de hele zaal te maken en de kunstvoorwerpen in je op te nemen. Een bezoek aan deze wijn, waar je naast tientallen wijnen, ook een hapje kunt eten, is ideaal om te doen vlak voor of na het bezoek aan het museum. Wie vooraf gaat, kan alvast in de stemming komen en wie achteraf de wijnbar naast het museum bezoekt, kan op zijn gemak hetgeen men in het museum heeft gezien nog eens de revue laten passeren en een en ander laten bezinken.

Wijn proeven in  een wijnbar

Wijnbars zijn gezellige etablissementen waar men kan genieten van een goed glas wijn en daarbij ook een klein hapje kan eten. Om de tientallen wijnen onder de gasten te promoten, organiseren veel wijnbars regelmatig speciale evenementen waarbij de wijn wordt aangeboden om te proeven.

Deze proeverijen hebben vaak een ontspannen en relaxt karakter en iedereen kan er aan mee doen. Sommige wijnbars organiseren deze gelegenheden op specifieke dagen, bijvoorbeeld elke zondag of elke donderdag, terwijl andere wijnbars zo nu en dan een proeverij organiseren. De beste manier om in de gaten te houden wanneer jouw favoriete wijnbar weer een proeverij organiseert, is door lid te worden van de groepspagina op Facebook. Tijdens een wijnproeverij worden er zoals gezegd allerlei activiteiten georganiseerd die gerelateerd zijn aan het wijn drinken.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Natuurlijk draait het bij een wijnproeverij voornamelijk om de smaak van de wijnen, maar veel wijnbars presenteren daar vaak ook wat kleine unieke hapjes bij. Er wordt vaak wat live muziek geregeld en er zijn zelfs wijnbars dei tijdens een wijnproeverij een lezing organiseren of een presentatie over bepaalde wijnstreken. Een bezoek aan een wijnbar is al geweldig, maar een bezoek aan een wijnbar tijdens een wijnproeverij is voor veel mensen nog steeds een zeer bijzondere en unieke gebeurtenis.

Verschillende wijnbars aan het Spaarne

De mooiste plek van Haarlem is volgens de meeste Haarlemmers zonder twijfel de prachtige omgeving die men rondom de rivier het Spaarne kan vinden. Het Spaarne stroomt door hel Haarlem en er is eigenlijk geen plekje in Haarlem dan men niet vanaf het water kan bewonderen.

Veel mensen trekken er dagelijks op uit om van de rivier en de omgeving te genieten en wat is er dan gezelliger en lekkerder dan tijdens de rit even te stoppen voor een goed glas wijn, terwijl men een broodje van de menukaart in een van de vele restaurants of wijnbars kiest die aan de rivier zijn gevestigd. De wijnbars die aan het Spaarne gevestigd zijn hebben vaak wat meer mogelijkheden om te spelen met de ruimte waarin de wijnen worden gedronken en gepresenteerd.

Zo hebben een aantal wijnbars de beschikking over een mooie en ruime tuin vol met exotisch planten en bloemen. Daar worden niet alleen wijnproeverijen georganiseerd, maar kun je bijvoorbeeld ook terecht voor een high tea, een brunch en sommige wijnbars combineren het drinken van de wijn met het aanbieden van tapa.

Niet elke wijnbar aan het Spaarne beschikt over een tuin, maar een terras is bij elke wijnbar beschikken en vrijwel alle terrassen die men aan de rivier kan vinden, beschikken over een schitterend uitzicht op het Spaarne.

Bijzondere wijnbars in Haarlem

Een wijnbar is toch eigenlijk een relatief nieuw begrip en veel wijnbars zijn niet zomaar als wijnbar gestart, maar hebben zichzelf langzaam aan omgetoverd van bijvoorbeeld een eetcafé of restaurant tot een gelegenheid waar men zich meer heeft gericht op het aanbieden van verschillende soorten wijnen.

Deze wijnen komen overigens van over de hele wereld. Je vindt bij sommige exclusieve wijnbars zelfs beroemde wijnen, bijvoorbeeld uit Australië en Nieuw-Zeeland, waar de prijs van de wijn voor veel bezoekers waarschijnlijk net wat te gortig is. Wijnkenners weten dat de beste wijnen die bijvoorbeeld in Australië worden geëxporteerd, soms wel tot 10.000 euro kunnen kosten.

Een glaasje wijn drinken wordt dan wel een flinke investering. Bijzondere wijnbars in Haarlem vind je zoals eerder aangegeven naast het museum en aan het Spaarne, maar ook in de binnenstad van Haarlem zijn een aantal speciale wijnbars gevestigd.

Deze wijnbars staan erom bekend dat zij zich niet zozeer richten op de echte wijnkenner, maar meer op de jongere generatie. Steeds meer jongeren wisselen namelijk het geijkte biertje in voor een goed glas wijn en wijnbars die zich op de jongere generatie richten bieden vaak naast leuke en vermakelijke wijnproeverijen, allerlei activiteiten aan.