Uit eten in Haarlem

Nederlanders zijn dol op eten buiten de deur. Gezellig met vrienden of familie een restaurantje pikken, bij voorkeur op een locatie die wat extra’s toevoegt aan de gehele ervaring.

In Haarlem zijn er ruim 70 restaurants en nog veel meer eettentjes en andere eetgelegenheden waar je terecht kunt voor een heerlijk avondje uit eten.

Uit eten gaan kan natuurlijk zo duur of juist goedkoop zijn als je zelf wilt. Vaak kiezen mensen heel bewust welk budget zij beschikbaar willen stellen voor een avondje uit eten.

Een diner in een luxe restaurant wordt door de meeste mensen gezien als iets speciaals en dat wordt doorgaans ook alleen gedaan wanneer zich een speciale gelegenheid voordoet, zoals een trouwerij, een verjaardag, een jubileum of een ander moment waarop er iets te vieren is.

Uit eten in Haarlem kan op een aantal zeer mooie locaties en in dit artikel hebben we de bijzonderheden van die locaties voor je op een rij gezet.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Uit eten kan de hele dag

Wie denkt aan gezellig uit eten, zal in eerste instantie denken aan een diner bij kaarslicht of in ieder geval een avondmaaltijd. Maar uit eten kan natuurlijk niet alleen gedurende de avonduren, maar de hele dag. Wat dacht je van een uitgebreid en stevig ontbijt bij een van de gezellige restaurantjes die aan de rivier het Spaarne zijn gevestigd? Of een snelle lunch bij het stationsrestaurant waar ze verrassend belegde broodjes verkopen. Ook een brunch of een high tea zijn natuurlijk momenten van samenzijn en gezellig met elkaar eten, al dan niet onder het genot van een hapje en een drankje. Uit eten kan op allerlei manieren en elk restaurant in Haarlem heeft zo haar eigen specifieke voordelen om er eens een ontbijt, lunch, brunch of high tea te proberen.

Restaurants en eettentjes in de oude binnenstad

De meest populaire locatie om gezellig met vrienden, collega’s of familie een avondje eten te plannen, is zonder meer de oude binnenstad van Haarlem.

De centrale ligging en uitstekende verbinding met het openaar vervoer, vanuit vrijwel elk deel van Haarlem heeft er mede toe bijgedragen dat de restaurants in het oude stadscentrum dagelijks goede zaken doen.

De meeste populaire restaurants in de binnenstad van Haarlem, bevinden zich op of rondom de grote markt. De meeste hebben een groot en ruim buitenterras dat uitzicht biedt op de markt en waar het ook overdag er fijn vertoeven is. De eetgelegenheden in de binnenstad zijn onder te verdelen in twee categorieën: de echte restaurants en de kleinere eettentjes en cafeetjes waar ook gegeten kan worden. De echte restaurants die in de binnenstad gevestigd zijn, zijn doorgaans de gehele dag geopend.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Je kunt er dus niet alleen terecht voor een uitgebreid drie gangen menu, maar ook voor een stevig ontbijt, een uitgebreide lunch, een brunch en sommige restaurants beiden zelfs high teas aan. Uit eten in het centrum van de Haarlemse binnenstad is voor iedereen toegankelijk en er altijd wel een plaatsje vrij.

Voordelig uit eten aan de Haarlemse grachten

Wie wat minder dol is op al teveel drukte tijdens de avondmaaltijd en geen zin heeft om in een ovrvol restaurant te eten, kan ervoor kiezen een diner te reserveren aan een van de kleinere restaurants die zich voornamelijk aan de Haarlemse grachten hebben gevestigd.

De grachtengordel van Haarlem is weliswaar niet te vergelijken met die van Amsterdam, maar doet qua gezellig zeker niet onder.

Het uitzicht op de grachten maakt een avondje uit eten in Haarlem vaak erg romantisch en dat is waar veel restaurants op inspelen.

Wie een tafel wil reserveren bij een restaurant aan de Haarlemse grachten, doet er verstandig aan vroegtijdig een tafel te reserveren.

Deze restaurants zijn namelijk niet alleen heel populair onder de dagjesmensen, maar ook de lokale bevolking eet graag een hapje buiten de deur in de restaurants aan de grachten. Op tijd reserveren is dus en absolute must.

Dineren aan het Kleine Hout

Een andere toplocatie om eens een gezellig avondje uit eten te gaan is het Kleine Hout in Haarlem. Hier vindt een bont gezelschap van de meest uiteenlopende restaurantjes. Je kunt er terecht voor een uitgebreid vijfgangenmenu, maar ook voor een snelle hap.

De meeste eetgelegenheden aan het Kleine hout zijn dagelijks geopend en je kunt er de hele dag terecht. Dus ook voor een goed ontbijt, een gebalanceerde lunch of een brunch kun je terecht aan het Kleine Hout.

Een aantal restaurantjes en eettentjes hebben een klein terras voor de deur waar men vooral in de lente- en zomermaanden kan genieten van de prachtige omgeving waarin het Kleine Hout te vinden is. Uit eten in de avonduurtjes aan het Kleine Hout is super gezellig en absoluut niet duur.

Het Kleine Hout is daarbij zeer geschikt om uit eten te gaan met kleine kinderen, aangezien de omgeving van de restaurantjes genoeg ruimte biedt om tussen de gangen door even naar buiten te gaan en een frisse neus te halen of een spelletje te spelen. Het Kleine Hout wordt niet overlopen met dagjesmensen en toeristen en is vooral onder de Haarlemmers zeer populair

Lekker dineren aan het Spaarne

Een andere populaire locatie om samen uit eten te gaan is natuurlijk de absolute trots van Haarlem, namelijk de rivier het Spaarne. Het Spaarne stroomt door vrijwel elk stadsdeel van Haarlem en is een populaire locatie onder restaurants om zich te vestigen.

Op het water van het Spaarne is altijd wel wel te beleven en in de avonduren is het waanzinnig gezellig om bij het schitteren van de maan op het water een romantisch diner te nuttigen. Wie eens uit eten wil bij een van de restaurants dient er rekening mee te houden dat deze restaurants vaak wat duurder zijn dan de restaurant in de binnenstad.

Immers, het Spaarne is nu eenmaal een populaire locatie onder de Haarlemmers, maar ook toeristen bezoeken deze restaurants in grote getallen. Ook hier geldt dat het aanbevolen is om vroegtijdig een tafel te reserveren, aangezien de meeste restaurant vrijwel dagelijks vol zitten. Parkeren is geen probleem, want de oevers bieden voldoende ruimte voor parkeerhavens en sommige restaurants hebben een eigen parkeergarage gebouwd.

Thema restaurants zijn populair

Wie eens op een speciale manier uit eten gaat, kan terecht in een aantal restaurants dat zich helemaal heeft gespecialiseerd in een specifiek thema. Je moet dan denken aan thema’s, zoals het Wilde Westen of de Griekse mythologie.

De menukaart staat in het teken van het thema, de kleding die het personeel draagt verwijst naar het thema van het restaurant en het hele interieur is aangepast aan het door het restaurant gekozen thema.

Uit eten gaan in een specifiek thema restaurant voegt net wat meer toegevoegde waarde toe aan je diner ervaring dan wanneer je een gewoon restaurant bezoekt.

Daarnaast leer je en passant vaak nog veel over het gekozen thema, want het restaurant voorziet haargasten niet alleen van een menukaart, maar ook van achtergrond informatie over het betreffende thema.