Tapas in Haarlem

Tapas zijn kleine hapjes die naar Spaans voorbeeld gecombineerd met een goed glas wijn worden gedronken van een uurtje of twee in de middag tot het einde van de middag, zo rond de klok van 5 uur.

In Nederland hebben we dat wat aangepast en kun je eigenlijk vanaf het middaguur al terecht in een speciale tapasbar om van de kleine hapjes te genieten. Tapas zijn van oorsprong een Spaans gebruik dat ontstaan is in de provincie Andalusië.

Tot de dag van vandaag nemen de Spanjaarden het eten van tapas volgens de traditionele voorschriften in acht en dat betekent dat zij tapas bijvoorbeeld niet in de avonduren gebruiken, zoals wij dat in Nederland bijvoorbeeld wel gewend zijn. Tapas eten is iets bijzonders en moet je echt liggen. De basis zijn de hapjes,die natuurlijk tegenwoordig in Nederland weinig Spaanse elementen in zich hebben en die worden altijd genuttigd met een glas alcohol. In Spanje is dat steevast een sherry, maar mag een wijntje ook. Bier is daar uitgesloten en ook daar hebben wij Nederlanders een streep doorheen gezet. Tapas met alcohol is dus het devies en om daarvan te genieten kun je in Haarlem terehct bij een groot aantal gespecialiseerde tapasbars.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Tapas eten in een tapas bar

Tapas zijn een uit Spanje afkomstig gebruik dat bestaat uit het gezamenlijk eten van kleine bereide hapjes waar altijd een glas wijn, sherry of ander soort alcoholische drank bij wordt genuttigd.

Er zijn honderden soorten tapas en wie de meest populaire tapas wil ontdekken, doet er verstandig aan eens een echte Haarlemse tapasbar binnen te stappen. De tapas in een echte tapasbar zijn verdeeld in warme en koude gerechten.

De koude vind je vaak uitgestald op de bar of achter een vitrine en de warme tapas kun je bestellen van de kaart. Let er altijd op dat de tapas die je bestelt ook aansluit bij de drank die je kiest.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Een wijntje laat zich anders drinken in combinatie met een hartige tapas dan bijvoorbeeld een sherry of een biertje. Een tapasbar kun je enigszins vergelijken met een Hollandse kroeg. Je kunt er drinken, kleine hapjes bestellen en vaak een potje biljarten of darten. De tafels en stoelen in een tapasbar zijn echter vaak wat comfortabeler dan je in de kroeg zult tegenkomen en vaak worden er thema’s bedacht om de gasten wat extra vermaakte geven. De meeste tapasbars in Haarlem zijn te vinden in de binnenstad en er zijn een aantal grote en bekende tapasbars die gevestigd zijn aan de rivier het Spaarne.

Tapasbars aan het Spaarne

Wie wil genieten van Spaanse tapas ineen oer Hollandse omgeving en tot rust wil komen, kan een bezoek brengen aan een van de tapasbars die zijn gevestigd aan het Spaarne.

Overdag is het op het water best druk, zeker in de lente- en zomermaanden en valt er van alles te zien. In de avond is tapas eten vooral een zeer romantische aangelegenheid en ondanks dat tapas eten het leukst is met een grote groep, is het dus misschien een keer een romantisch idee om samen met de partner uit te voeren, bijvoorbeeld op Valentijnsdag.

Het Spaarne is goed te bereiken met het openbaar vervoer, de fiets en de auto, al raden we je aan de auto thuis te laten. Bij tapas eten hoort immers alcohol en het zou jammer zijn als je avondje tapas eten wordt verstoord door brokken in het verkeer.

Wie met de fiets gaat bedenkt zich vooraf even dat het in de avond behoorlijk donker kan zijn op de fietspaden die langs het Spaarne leiden. Het Spaarne is voor veel Haarlemmers een favoriete plek om te bezoeken en wie van buiten de stad komt, raden we absoluut aan het Spaarne eens met een bezoekje te vereren.

Tapas eten in de oude binnenstad van Haarlem

Wie het wat dichter bij het centrum van de stad wil zoeken, kan een van de tapasbars aan de oude markt of andere delen van de binnenstad bezoeken.

Deze tapasbars zijn doorgaans was kleiner en compacter en beschikken niet allemaal over een terras. Wel hebben deze tapasbars de unieke mogelijkheid om meerdere bijzondere tapas aan te bieden.

Dit omdat het voor elke tapasbar belangrijk is dat zij zich onderscheiden van elkaar. Wie al die tapasbars eens op dezelfde avond wil bezoeken, kan aansluiten bij de beroemde tapastoer.

Deze tour brengt je langs een 8-tal bekende en minder bekende tapasbars in Haarlem waarbij je in elke tapasbar weer een andere soort tapa krijgt aangeboden.

Elke tapasbar heeft een wijntje of biertje voor je klaarstaan, dus geen tapas overslaan, want dan komt de man met de hamer wel heel vroeg langs.

Tapas combineren met kunst

Voor een zeer bijzondere tapasbar ervaring kun je terecht aan de tapasbar die zich tegenover het museum in Haarlem bevindt. Deze tapasbar is gevestigd in een monumentaal pand en biedt directe toegang tot het naastgelegen museum.

In de bar zelf staan door de ruimte heen allerlei kunstwerken opgesteld die je kunt bekijken. Het is als het ware een compleet museum, alleen dan eentje waar je alcohol kunt drinken, een hapje kunt eten en de kunst in het pand kunt bewonderen. Het bijzondere van deze tapasbar si niet alleen de kunst die e te bezichtigen is, maar ook het feit dat er een  uitgebreide menukaart aanwezig is. In principe zou je dus in de middag de tapasbar kunnen bezoeken, door lopen naar het museum en een museum bezoek afleggen en daarna aanschuiven voor het diner in dezelfde tapasbar.

Voor het nuttigen van de tapas is geen reservering nodig, maar wie in deze bar annex restaurant wil dineren, dient wel een reservering te hebben. Je zult begrijpen dat zo’n uniek restaurant behoorlijk wat aandacht krijgt en veel mensen willen zowel gebruik maken van de mogelijkheid de tapas en kunst te bekijken als te genieten van de bijzondere menu kaart die het hun gasten aanbiedt. Ook hier geldt dat deze tapasbar met het openbaar vervoer goed te bereiken is en dat de auto beter thuisgelaten kan worden.