Restaurants in Haarlem

Wie op zoek is naar een goed restaurant in Haarlem, kan terecht bij meer dan 70 restaurants die zich in zowel de binnenstad van Haarlem binden als in de buitenwijken.

Een aantal sterrenrestaurants bevinden zich teven aan het Spaarne, dat door de Haarlemmers als een van de meest bijzondere plekjes in Haarlem wordt gezien.

Er zijn natuurlijk restaurants in allerlei soorten en maten en de meest kenmerkende verschillen tussen al die restaurants zijn de menukaart, de locatie, de ambiance en natuurlijk de prijzen die het restaurant achter de gerechten op de menukaart heeft gezet.

Haarlem heeft voor iedereen die op zoek is naar een gezellig restaurant wel iets te bieden en in dit artikel zetten we de verschillende soorten restaurants eens voor je op een rijtje.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Luxe dineren aan het Spaarne

Wie luxe en een goed diner wil combineren met een bijzondere omgeving kan eigenlijk niet om de rivier het Spaarne heen. De locatie is zo uniek dat vrijwel alle sterrenrestaurants aan de rivier gevestigd zijn of in ieder geval uitzicht bieden op de rivier.

Vrijwel elk restaurant heeft een ruim terras en sommige restaurants hebben zelfs een grote tuin aangelegd die onder meer gebruikt kan worden voor feesten en partijen, maar ook vaak gebruikt wordt om bijvoorbeeld een high tea of brunch in te organiseren. Het Spaarne is vanuit elke plek in Haarlem goed te bereiken met het openbaar vervoer en wie liever de auto pakt, heeft ook geen probleem, want er zijn voldoende parkeervoorzieningen bij elk restaurant. De menukaarten verschillen per restaurant en voor veel van deze restaurants geldt dat een reservering minimaal gewenst is maar bij een enkel restaurant zelfs verplicht is. Luxe dineren in Haarlem doe je dus bij voorkeur aan de rivier het Spaarne

Voordelig dineren in Haarlem

Wie het met een kleine beurs moet doen, maar toch eens een hapje buiten de deur wil eten, de er verstandig aan het Spaarne even link te laten liggen en ene restaurant uit te kiezen dat zich in de buitenwijken van Haarlem bevindt.

Deze restaurant zijn vaak wat voordeliger geprijsd, maar bieden een vaak zeer riante menukaart aan. Een andere locatie waar je verrassend voordelige eettentjes kunt vinden in Haarlem, is de binnenstad en dan vooral het gebied rondom de grote markt.

Daar bevinden zich zoveel restaurantjes en eetgelegenheden dat het vrijwel niet mogelijk is voor de eigenaren van de restaurants om van de gangbare prijzen die collega’s hanteren af te wijken. En dat zorgt er voor dat je in de binnenstad vaak net zo goedkoop en voordelig kunt genieten van een goede maaltijd als in de de buitenwijken van de stad.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Dineren aan het Kleine Hout in Haarlem

Het is wellicht niet de meest voordelige locatie om een goed diner te gebruiken, maar ook zeker niet de meest dure: het Kleine Hout in Haarlem is een klein hofje waar zich een aantal zeer gerenommeerde restaurants bevinden. Deze restaurants staan erom bekend dat zij gezamenlijk regelmatig evenementen en speciale avonden organiseren en deze ook op elkaar af stemmen.

Dat zorgt ervoor dat er eigenlijk altijd een zeer bijzonder sfeertje hangt in het Kleine Hout. Haarlemmers brengen er graag een bezoekje aan, meestal om te dineren, maar ook overdag is het er goed vertoeven.

De restaurants die je aan het kleine Hout kunt vinden zijnde hele dag geopend, dus wanneer je liever een ontbijt of lunch pakt, dan ben je daar ook van harte welkom. Let er wel op dat wanneer je in de zomermaanden het Kleine Hout bezoekt, het er vaak bomvol zit.

Niet alleen de lokale bevolking kent het Kleine Hout, ook toeristen en dagjesmensen komen in grote getallen op dit bijzonder stukje Haarlem af.

Thematische restaurants

Zoals gezegd zijn er in Haarlem heel veel restaurants te vinden en wellicht zijn dat er iets te veel van het goede. Er heerst een grote concurrentie en dat heeft er mede toe geleid dat in de afgelopen jaren bepaald restaurants ervoor hebben gekozen net wat anders dan anderen te zijn.

Door speciale evenementen te organiseren en deze te koppelen aan een thema, weten zij vaak net wat meer gasten naar zich toe te trekken dan hun collega’s die vaak maar een paar deuren verderop zitten. Thematisch restaurants worden steeds populairder en het is waanzinnig leuk om een een themarestaurant binnen te stappen al is het maar om gewoon eens te bekijken met wat voor bijzondere ideeën de restauranthouder op de proppen is gekomen.

De menukaarten in deze restaurants komen wellicht vaak op hetzelfde neer, maar hebben vreemde namen waaronder vervolgens een korte uitleg staat gegeven. Lees de menukaart dus goed door en vraag bij twijfel aan de bediening welke gerechten het zijn. Een bezoek aan een themarestaurant kost niets meer dan een bezoek aan een willekeurig anders restaurant en is dus ook voor mensen met een kleine portemonnee goed te betalen.

Belangrijke aandachtspunten bij de keuze van een restaurant

Wie uit eten gaat doet dat waarschijnlijk niet elke dag. Vaak gaat er een bijzondere gelegenheid aan vooraf of valt er iets gezamenlijk te vieren. Je wilt dan wel dat alles goed geregeld is en dat er rvrij weinig aan het toeval over wordt gelaten.\

Daarom een aantal zaken waar je rekening mee houdt wanneer je een restaurant in Haarlem bezoekt. We zagen al dat de meeste luxe restaurants zich aan het Spaarne bevinden en wie daar een diner wil gebruiken, doet er slim aan om altijd ruim van tevoren een tafel te boeken. Je weet dan zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en je kunt eventuele speciale wensen doorgeven aan het restaurant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke voedingsmiddelen waar iemand wellicht allergisch voor is of de vraag welke vegetarisch gerechten er op de menukaart staan. Vraag tijdens het reserveren ook gelijk of er parkeergelegenheid aanwezig is en of er voorzieningen voor jonge kinderen beschikbaar zijn. Niets zo vervelend als de hele avond opgescheept zitten met kinderen die zich vervelen. Heeft het restaurant geen specifieke voorzieningen voor kinderen, dan kun je ervoor kiezen een spelletje of boekje mee te nemen.