High tea in Haarlem

Een high tea is een gebruik dat is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en bestaat uit een kop thee, gecombineerd met kleine hapjes. Een echte high tea wordt genuttigd aan een hoge tafel, tegen het eind van de middag en is voortgekomen uit een lange Engelse traditie, namelijk de afternoon tea.

De afternoon tea was in principe een kopje thee met een koekje die door de Engelse adel tegen het eind van de dag werd genuttigd. De high tea is hierbij uitgebreid waarbij de koekjes zijn vervangen door allerlei hapjes die samen met de thee gegeten worden. Een high tea nemen met familie, vrienden of collega’s wordt in Nederland steeds populairder. Veel bedrijven hebben op specifieke bijzondere dagen, bijvoorbeeld wanneer er een teamuitje wordt georganiseerd of verjaardag wordt gevierd een high tea voor hun medewerkers.

Ook thuis kan een high tea worden georganiseerd, alleen heeft dat toch best nog wel wat organisatorisch vermogen nodig. De beste optie om van een echte high tea te genieten, blijft daarom altijd nog de high teas die men in een restaurant kan gebruiken.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Het ontstaan van de high tea

High tea is een begrip dat is overgekomen uit Engeland en daar kent men het gebruk al sinds het eind van de 19e eeuw. In eerste instantie was het een gebruik dat uitsluitend onder de rijken werd gehouden, maar later is dit overgenomen door de rest van de bevolking.

De typische high tea is voortgekomen uit de afternoon tea. Aan het eind van de dag was het gebruikelijk dat men de periode tot het avondmaal  vulde met wat kleine hapjes en een kopje thee. De afternoon tea werd genuttigd waar het uitkwam en er golden eigenlijk weinig specifieke regels. Dat is anders bij een high tea. Deze wordt traditioneel genuttigd aan een hoge tafel (denk aan een eettafel) en niet op de bank voor de televisie of iets dergelijks. De hapjes die bij de high tea worden gegeten dienen ook netjes te worden gepresenteerd. Uiteraard dronk men in de originele versie van en high tea uitsluitend thee, maar in nederland is het ook gebruikelijk dat er koffie of zelfs een alcoholische drank bij de high tea wordt gedronken. De Engelsen doen hun best om de traditie in stand te houden en daar is alcohol drinken tijdens de high tea niet gebruikelijk.

De beste locaties voor een high tea

Restaurants die een high tea organiseren, hebben bij voorkeur ruimte nodig waarin de high tea op een thematische manier kan worden ingevuld. Vandaar dat de restaurants die aan de rivier Het Spaarne zijn gevestigd, het meest in trek zijn bij de Haarlemmers.

Het Spaarne is een van de mooiste plekje in en rond Haarlem en de restaurants beschikken niet alleen over een speciale high tea kamer, maar kunnen ook gebruik maken van het terras. Sommige restaurants hebben zelfs een grote tuin waarin de high teas worden georganiseerd.

High teas die aan het Spaarne worden gehouden zijn daarom de meest aangewezen restaurants voor het bijwonen of nuttigen van een high tea. Wil je dat eens proberen, dan is het goed om te weten dat deze high teas ruim van te voren worden aangekondigd en dat sommige restaurants willen dat je jezelf inschrijft voor deelname aan de high tea, zodat men weet op hoeveel gasten men ka rekenen.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

High tea in een Haarlems restaurant nemen

Vrijwel elk restaurant in Haarlem biedt wel de mogelijkheid aan om een high tea te organiseren. Er zijn zelfs restaurants die op vaste momenten van de dag of de week voor bezoekers een high tea plannen.

Vaak wordt er dan een bijzonder thema bedacht dat centraal staat tijdens de high tea zodat de gasten die op de high tea afkomen gedeelde interesses hebben. Ook worden er evenementen, lezingen en presentaties georganiseerd die gecombineerd worden met een high tea.

Het leuke van een high tea is dat er eigenlijk vrij weinig etiquette zijn waar men rekening mee moet houden. Het draait meer om het gezellig samen zijn met anderen dan de thee of de hapjes. De hapjes die bij de high tea geserveerd worden, zijn soms nog belangrijker voor een restaurant, aangezien deze, samen met de invulling dei aan de high tea wordt gegeven, eigenlijk de enige manier is om zichzelf als restaurant van andere eetgelegenheden te onderscheiden.

 

Een gewone high tea bijwonen

Een high tea kan zoals gezegd bij de meeste restaurants genuttigd worden en veel goede restaurants hebben een high tea ook op de kaart staan.

In tegenstelling tot de thematische high teas, waar vaak een reservering verplicht is, geldt dat een gewoon restaurant waar je een high tea van de kaart kunt bestellen geen reserveringen vereist. Stap gewoon lekker binnen en vraag naar de menukaart of beter nog: vraag of er wellicht een high tea menukaart is.

Het gebruikelijke tijdstip voor het nuttigen van een hight tea is zo tussen drie uur en vijf uur in de namiddag. Niet te kort na de lunch want dan zit iedereen nog helemaal vol. Steeds vaker komt het echter voor dat de high tea wordt gecombineerd met een brunch en dat gerechten die zowel bij het ontbijt, de lunch als de high tea worden gepresenteerd.

Dat zal bij een restaurant niet zo snel op de kaart staan, maar de mogelijkheid is er natuurlijk wel. Wil je dus eens met collega’s een high tea nuttigen, bijvoorbeeld onder lunchtijd, vraag dan eens aan een restaurant in de buurt wat de mogelijkheden zijn.

Zelf thuis een high tea organiseren

Een optie waar nog weinig mensen gebruik van maken is het zelf organiseren van een high tea, bijvoorbeeld voor mensen uit de buurt, familie of vrienden.

Ondanks dat het organiseren van een high tea niet zo heel ingewikkeld is, zien veel mensen op tegen het bereiden of kopen van alle hapjes en deze op een manier presenteren, zoals dat bij een high tea gebruikelijk is.

Want dat is wel een bijzonder kenmerk van een high tea: hapjes worden gedronken met thee en vooral netjes en overzichtelijk gepresenteerd, zodat iedereen er makkelijk bij kan.

Wie toch eens een high tea wil organiseren, kan kiezen voor een veel eenvoudigere oplossing, namelijk een restaurant of catering inschakelen. Dat kost stukken minder dan wanneer je zelf alles moet regelen, zowel in tijd als geld en je bent er dan verzekerd van dat alles op een professionele manier wordt geregeld.

Een catering of restaurant de high tea laten verzorgen

Niet elk restaurant staat te springen om bij gasten thuis een high tea te organiseren. Maar waar ze wel graag aan meewerken is het bereiden van de hapjes. Je bereid dus zelf de hele high tea voor en het restaurant zorgt voor de hapjes.

Een cateraar staat weer wel te springen om voor jou een high tea te organiseren en zij nemen het liefst al het werk uit handen. Dat kost natuurlijk een paar euro, maar dan weet je wel dat er een zeer geslaagde high tea zit aan te komen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat je, zeker in Haarlem waar er meerdere restaurants zijn die thema high teas organiseren, een pittige concurrentiestrijd woedt.

Een uitdaging voor de restaurants, maar voor de gasten heeft dat een groot voordeel: de prijzen voor de high teas in en rondom Haarlem, liggen aanzienlijk lager dan in andere grote steden van Nederland.