Brunchen in Haarlem

Wie eigenlijk geen zin heeft in een ontbijt (en dat zijn tegenwoordig steeds meer mensen, maar toch aan het eind van de ochtend een knagend gevoel krijgt, kan ervoor kiezen om de lunch wat naar voren te schuiven en een extra zware maaltijd te nemen.

In dat geval hebben we het niet over een ontbijt en ook niet over een lunch maar over brunchen. Brunchen is een combinatie van de Engelse woorden lunch en breakfast waar bij het ontbijt vervalt en naar een later tijdstip wordt geschoven en de lunch naar voren wordt gehaald.

Belangrijkste kenmerken van de lunch zijn dat er gerechten bij de brunch worden geserveerd die typisch horen bij het ontbijt en er gerechten worden geserveerd die traditioneel gezien typerend zijn voor het ontbijt. Nu maken ons tegenwoordig niet zo heel erg druk over tradities, maar het komt erop neer dat het niet zo veel uitmaakt wat voor gerechten er op tafel worden gezet. Een tweede kenmerk van een echte brunch is dat dat deze een stuk langer duurt dan een moment van ontbijten of lunchen. Meestal besteedt men tussen de anderhalf en twee uur aan een brunch, mede omdat de voorbereidingen van een echte brunch ook behoorlijk wat voet in de aarde hebben.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Warme en koude gerechten

Vroeger werd het ontbijt eigenlijk alleen in de ochtenduren tussen 7 en 10 gereserveerd, net zoals dat in veel hotels nog gebruikelijk is. Tegenwoordig doen we niet zo moeilijk over wanneer we bepaalde gerechten eten en kun je in veel restaurants ook gewoon in de middaguren een ontbijt van de  menukaart bestellen.

Het grootste verschil tussen gerechten die bij het ontbijt worden gegeten en de gerechten die bij een lunch kunnen worden besteld is dat er bij het ontbijt vaak geen warme gerechten worden geserveerd en bij de lunch wel. Daarmee hebben we ook gelijk een duidelijk element van een brunch benoemd.

Een echte brunch bestaat namelijk altijd uit twee soorten gerechten: de warme gerechten en de koude gerechten. Worden er geen warme gerechten geserveerd, dan spreken we niet over een echte brunch, maar een naar voren geschoven lunch.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Brunchen bij een restaurant

De eerste plek waar je natuurlijk aan denkt wanneer het gaat over een brunch, is een restaurant en dat is helemaal correct. Steeds meer restaurants hebben namelijk voor de brunch een compleet eigen menukaart ontwikkeld waar je kunt kiezen uit verschillende soorten gerechten. Er zijn zelfs complete arrangementen beschikbaar waar je met een groep mensen uit kunt kiezen. Het is niet alleen mogelijk om gewoon een restaurant binnen te stappen voor een lekkere brunch, maar je kunt een brunch ook reserveren. Dat is vaak gebruikelijk als je met een zeer grote groep gebruik wilt maken van de brunch faciliteiten van het restaurant. Wie uitgebreid wil brunchen en hiervoor een aparte ruimte tot de beschikking wil hebben, doet er verstandig aan dit met het restaurant te bespreken. Het si namelijk helemaal niet ongebruikelijk dat bedrijven en instellingen een brunch organiseren om bijvoorbeeld een nieuw product te presenteren of een jubileum te vieren. Restaurants zijn hier op ingesteld, hebben er vaak een aparte ruimte voor en weten precies wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat de brunch naar behoren wordt geregeld en verloopt.

Brunchen aan de rivier het Spaarne

Een van de leukste en meest bijzondere locaties om een brunch te laten organiseren of te nuttigen in Haarlem is rondom de rivier het Spaarne. Hier vindt je tal van restaurants die gespecialiseerd zijn in het opzetten van een goede brunch.

Er zijn zelfs verschillende soorten brunches waar je kunt kiezen uit arrangementen en daarbij speelt de prijs steeds een belangrijke rol. Des te meer verschillende soorten gerechten je bij de brunch wilt presenteren, des te meer de brunch ook zal kosten.De rivier het Spaarne is onder de Haarlemmers enorm populair en veel mensen trekken er zowel overdag als in de avonduren op uit om onder andere een ontbijt, lunch brunch of diner te nuttigen. Je vindt er niet alleen een aantal zeer bekende sterrenrestaurants van Haarlem maar ook gewoon gezellige eettentjes en zelfs een pannenkoekenhuisje is er aan de rivier te vinden. Dineren bij kaarslicht en dan een uitzicht hebben op de betoverden schitterring van de maan op het water blijft voor veel mensen natuurlijk een droombeeld en dat is echt te vinden wanneer men een tafeltje reserveert bij een van de restaurants aan het Spaarne.

Brunchen in de binnenstad van Haarlem

De restaurant die men aan de rivier het Spaarne kan vinden, laten zich vooral goed gebruiken voor een zeer uitgebreide en goed verzorgde brunch.

Wil je echter even snel gezellig brunchen met collega’s, bijvoorbeeld in de binnenstad van Haarlem, dan vind je in het centrum van de stad een aantal goede restaurantjes waar men snel een brunch van de menukaart kan bestellen.

De brunch is dan wat kleiner wat betekent dat er wat minder hapjes worden gepresenteerd, maar dat mag de pret niet drukken en levert je ook weer wat financieel voordeel op.

Deze restaurantjes hebben vaak allemaal een aprte brunch kaart en hebben geen speciale arrangementen samengesteld.

Men richt zich in deze restaurants vooral op mensen die werken en misschien wel iets langer dan een uurtje van het werk weg kunnen blijven maar geen twee uur willen besteden aan de brunch.

Een brunch thuis organiseren

Wie voor vrienden, familie of buurtgenoten een brunch wil organiseren, doet er slim aan om dit aan een restaurant of een catering uit te besteden.

Zij hebben vaak ruime ervaring in het effectief opzetten van een goede brunch en kunnen je heel goed van advies voorzien over de verschillende hapjes die tijdens de brunch op tafel moeten komen. Restaurants werken vaak standaard samen met een bepaalde cateraar waardoor het allemaal heel snel geregeld kan zijn. Wie morgen een brunch wil organiseren, kan bij wijze van spreken vandaag nog de telefoon oppakken en alles zal binnen 24 uur geregeld worden,, De cateraar zorgt ervoor dat alle nodige schalen aanwezig zijn en ook het bestek wordt meegenomen. En het mooiste is natuurlijk dat je na afloop zelf de afwas niet hoeft te doen!